Amaranth

Name: Amaranth

CAS Registry Number: 915-67-3

Molecular Formula: Amaranth / 915-67-3

CA Index Name: 2,7-Naphthalenedisulfonic acid, 3-hydroxy-4-[2-(4-sulfo-1-naphthalenyl)diazenyl]-, sodium salt (1:3)

Other Names: 2,7-Naphthalenedisulfonic acid, 3-hy-droxy-4-[(4-sulfo-1-naphthalenyl)azo]-, trisodium salt; Bordeaux S; C.I. Acid Red 27; C.I. Acid Red 27, trisodium salt; 1-(4-Sulfo-1-naphthylazo)-2-naphthol-3,6-disulfo-nic acid trisodium salt; 1302 Red; 1508 Red; 2-Hy-droxy-1,1'-azonaphthalene-3,6,4'-trisulfonic acid trisodium salt; Acid Amaranth; Acid Amaranth I; Acid Amaranth J; Acid Amaranth N; Acid Leather Red 12BW; Acid Leather Rubine S; Acid Red 27; Aizen Amaranth; Amacid Amaranth; Amaranth; Amaranth (dye); Amaranth 307018; Amaranth 36010; Amaranth 85; Amaranth A; Amaranth B; Amaranth BPC; Amaranth Extra; Amaranth Lake; Amaranth R; Amaranth S; Amaranth S Specially Pure; Amaranth USP; Amaranth WD; Amaranth red; Amaranthe; Azo Red R; Azo Rubine S-FQ; Azo Rubine SF; Azo Ruby S; Azorubin S; Basovit Red 470E; Bordeaux S Extra Conc. A Export; Bordeaux S Extra Pure A; Borunil Red A-B; C.I. 16185; C.I. Food Red 9; Canacert Amaranth; Certicol Amaranth S; Cogilor Red 318.11; Cranberry Red; D & C Red 2; D and C Red No. 2; D&C Red No. 2; Daishiki Amaranth; Dolkwal Amaranth; Dye Red Raspberry; E 123; Edicol Amaranth; Edicol Supra Amaranth A; Edicol Supra Amaranth AS; Euorcert Al-lura 311801; Eurocert Amaranth; FD and C Red No. 2; FD&C Red 2; Fast Red; Food Red 2; Food Red 9; Food Red No. 2; Fruit Red A Geigy; HD Amaranth B; HD Amaranth Supra; Hexacert Red No. 2; Hexacol Amaranth B Extra; Hidacid Amaranth; Hidacid Amaranth 216008; Hispacid Red AM; Japan Food Red No. 2; Japan Red 2; Japan Red No. 2; Java Amaranth; KCA Foodcol Amaranth A; Kayaku Amaranth; Kayaku Food Colour Red No. 2; Kiton Rubine S; L Red 3; L Red Z 3050; Lissamine Amaranth AC; Maple Amaranth; Naphthol Red LZS; Naphthol Red S; Naphthol Red S Conc. Specially Pure; Naphthol Red S Specially Pure; Naphthol Red SI; Necol Amaranth; Neklacid Red A; PuriColor Red ARE 27; Rakuto Amaranth; Red No. 2; Red dye no. 2; Ritacid Red G; Rouge Solid E; S-Azo Rubine; San-ei Amaranth; Sandal Amaranth I; Shikiso Amaranth; Solar Red O; Takaoka Amaranth; Tertracid Red A; Toyo Amaranth; Triacid Amaranth A; Trisodium salt of 1-(4-sulfo-1-naphthylazo)-2-naphthol-3,6-disulfonic acid; Usacert Red No. 2; Victoria Rubine O; Victory Scarlet; Water Red 176574; Whortleberry Red; Wool Bordeaux 6RK; Wool Red 40F

Merck Index Number: 375

Chemical / Dye Class: Azo

Molecular Formula: C20H11N2Na3O10S3

Molecular Weight: 604.47

Physical Form: Dark reddish-brown powder

Solubility: Soluble in water; slightly soluble in ethanol

Melting Point: > 300 °C

Absorption (λmax): 520 nm

Synthesis: Synthetic methods

Staining Applications: Candies; cereals; chewing gums; chocolate confetti; snacks; drinks; microorganisms; oral liquids; soft drinks; sweetener; drugs; dietary supplements; tablets; granules; drug crystals; pellets; capsules; skin; hairs; keratin fibers

Biological Applications: Detecting membrane-potential change; treating acquired resistance to GABAergic (ARG) agents

Industrial Applications: Color filters; inks; thermoplastics; laundry detergent; textiles

Safety / Toxicity: Acute toxicity; carcinogenicity; cytotoxicity; DNA damage; embryotoxicity; genotoxicity; hepatotoxicity; mutagenicity; neurotoxicity; teratogenicity



Успехи стереохимии / В книге изложено современное состояние основных проблем стереохимии. Большое внимание уделено рассмотрению зависимости реакционной способности и физических свойств органических соединений от их пространственного строения; описаны также методы стереохимических исследований. Книга предназначена для шиУспехи стереохимии
В книге изложено современное состояние основных проблем стереохимии. Большое ...
Allen’s commercial organic analysis / Allen’s commercial organic analysis; a treatise on the properties, modes of assaying, and proximate analytical examination of the various organic chemicals and products employed in the arts, manufactures, medicine, etc. Воспроизведено в оригинальной авторской орфографии издания 1909 года (издательстAllen’s commercial organic analysis
Allen’s commercial organic analysis; a treatise on the properties, modes of assaying, and proximate analytical examination of the various organic ...
Развитие концепции ароматичности. Полиэдрические структуры / Концепция ароматичности является одной из центральных теорий в химии, особенно в органической химии, где понятие ароматичности успешно применяется для объяснения (а иногда и для предсказания) структуры, стабильности и реакционной способности органических соединений, а также для их систематизации. В Развитие концепции ароматичности. Полиэдрические структуры
Концепция ароматичности является одной из центральных теорий в химии, особенно в ...
Курс органической химии / В книге отражены блестящие успехи, достигнутые в химии белков, мононуклеотидов и нуклеиновых кислот. Значительно расширены сведения о синтетических высокополимерах — бурно развивающейся области, которой большое внимание уделяется партией и правительством (даны сведения о винилитовых, полиакриловых, Курс органической химии
В книге отражены блестящие успехи, достигнутые в химии белков, мононуклеотидов и ...